Stosowanie naturalnych metod leczenia, w tym ziołolecznictwa, od dawna przeżywa swój renesans. Z ziół przyrządzamy napary, odwary, nalewki, ale dziko rosnące rośliny znajdą zastosowanie również jako składnik potraw, a jako przyprawa będą doskonałym połączeniem właściwości „zielarskich” i smakowych.

Czemu warto jeść dzikie rośliny?

Rośliny uważane często za chwasty mogą stanowić nie tylko atrakcyjne uzupełnienie jadłospisu, ale też alternatywę dla kupowanych i uprawianych warzyw i owoców. Są:

  • łatwo dostępne
  • za darmo
  • niskokaloryczne
  • zdrowe
  • aromatyczne i oryginalne w smaku

Na temat każdej z dziko rosnących roślin, które mogą się znaleźć na naszym talerzu, można napisać osobny post. Większość z nich zawiera cenne dla zdrowia składniki, ułatwia trawienie, wzbogaca i wzmacnia smak potraw lepiej niż tradycyjnie stosowane przyprawy.

Gdzie zbierać?

Oczywiście, w miejscu, gdzie jesteśmy pewni, że rośliny nie będą narażone na kontakt z nadmiernym zanieczyszczeniem środowiska. Szukajmy ich na terenach podmiejskich, odwiedźmy lasy, łąki, oddalone od dróg pola i nieużytki. Uważajmy na rośliny rosnące na wsi w pobliżu rolniczych upraw, gdzie masowo stosuje się opryski.

Jeśli szukamy roślin przydrożnych, wybierzmy polne dróżki. Zwolennicy idei ogrodnictwa uważają, że również w mieście można zbierać dziko rosnące rośliny. Zdania na temat gromadzenia szkodliwych substancji w częściach roślin rosnących w mieście są jednak podzielone. Na wszelki wypadek warto wybrać się na wycieczkę poza większe ośrodki miejskie. Skorzystamy przy tej okazji z kontaktu z naturą i wyciszymy się.

rośliny jadalne w polsce dzikie jak zbierać

Kiedy zbierać?

Rośliny jadalne dostępne są dla naszych kuchni przez cały okres wegetacji w różnej formie: liści, kwiatów, korzeni. Od wczesnej wiosny do później jesieni. Spożywamy je i przygotowujemy z nich przetwory zazwyczaj krótko po zebraniu, ponieważ szybko tracą smak i swoje właściwości zdrowotne.

Moda na jedzenie dzikich roślin kwitnie i znajdziemy książki, blogi, grupy i warsztaty, na których dowiemy się kiedy zbierać konkretne rośliny. Niektóre z kwiatów należy „złowić” jeszcze w pąkach (stokrotki), inne zaraz po rozkwitnięciu (krwawnik). Liście i pędy najczęściej najsmaczniejsze są jeszcze przed kwitnieniem. Niektóre z roślin kwitną długo, inne krótko.

Również i pogoda lub pory dnia mają znaczenie. Nadziemne części roślin zbieramy suche, a więc najkorzystniej będzie to robić w słoneczne popołudnie, a nie rano czy wieczorem. Korzenie warto natomiast wykopać, gdy ziemia jest nieco wilgotna.

Co zbierać?

Lista roślin jadalnych, które rosną dziko, są zupełnie za darmo, a ich zbiór nie generuje stosów niepotrzebnych śmieci i śladów energetycznych jest naprawdę długa. Oto krótki spis najbardziej popularnych dzikich roślin jadalnych, które każdy bez trudu znajdzie w swoim bliskim otoczeniu:

  • bluszczyk kurdybanek
  • bratki polne
  • chabry
  • cykoria podróżnik
  • czosnaczek
  • hyzop lekarski
  • krwawnik pospolity
  • kurze ziele
  • lebioda
  • łopian
  • mniszek lekarski
  • nagietki
  • nasturcje
  • ogórecznik
  • piołun
  • podagrycznik
  • podbiał pospolity
  • pokrzywa
  • skrzyp polny
  • stokrotka
  • szczawik zajęczy
  • wiązówka błotna

Co z nimi robić?

Dodawać do sałatek, zup, marynat, dań wieloskładnikowych, zapiekanek, past kanapkowych, kostek lodu do drinków, deserów. Możemy ubarwić nimi dania, które nabiorą wykwintnego charakteru lub wykorzystać jako jeden z głównych składników.

Zanim jednak się nimi posilimy, należy je odpowiednio oczyścić. Dzikie rośliny najlepiej wymoczyć w wodzie z octem, niektóre można blanszować we wrzątku. Pamiętajmy, że mogą być zanieczyszczone odchodami dzikich zwierząt i że możemy przynieść na nich jaja pasożytów.

dziendobry.info.pl grupa
Kliknij i dołącz do grupy na Facebooku!