Naszła Cię ochota na coś słodkiego, ale nie chcesz truć się słodyczami? Mam coś dla Ciebie! 🙂 Pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasteczka ,,babeczki” raw – wegańskie, bezglutenowe i bez cukru. Wykonasz je w dosłownie 10 minut, a cieszyć będą długo – są bardzo sycące!

Wegańskie babeczki – składniki

Będziesz potrzebować następujących składników:

Na gęstą masę:

  1. Mąka kokosowa
  2. Namoczone daktyle
  3. Nasiona chia
  4. Mleko ryżowe (lub inne roślinne wedle uznania)
  5. Opcjonalnie można dodać banana zamiast mleka – wtedy masa będzie bardziej elastyczna i łatwiej będzie uformować ciasto

Na orzechowy krem:

  1. Namoczone daktyle
  2. Posiekane orzechy włoskie
  3. Pasta sezamowa Tahini

Przybory i dodatki:

  1. Sylikonowa forma na babeczki
  2. Olej kokosowy do wysmarowania formy

Jak wykonać wegańskie babeczki?

Namocz przez noc daktyle (ok. 200-300 g). Następnie odlej z nich wodę, zblenduj je (albo rozgnieć widelcem)  na gładką masę i podziel na dwie części.

Połowę kremu z daktyli zagnieć na ciasto z mąką kokosową, nasionami chia oraz mlekiem ryżowym. Nie podaję gramatur, zawsze robię ,,na oko”, ciasto musi być na tyle elastyczne, aby dało się nim wyłożyć formę. Dzięki nasionom chia całość ładnie zastygnie i babeczki będą się ,,trzymać” bez pieczenia 🙂 Ciasto będzie się na początku kruszyć i rozpadać, dlatego zrób z niego kulki, włóż do foremek i palcem wygnieć wgłębienie w cieście, które potem wypełnisz orzechowym kremem z daktyli!

Pamiętaj, aby nasmarować formę do babeczek olejem – o wiele łatwiej będzie wyciągnąć babeczki i nie pokruszysz ich.

Baza z mąki kokosowej, daktyli, nasion chia i mleka

Krok 2 – krem z daktyli 

Drugą część zblendowanych daktyli zmieszaj z pastą sezamową Tahini oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Otrzymasz przepyszny krem smakiem przypominający chałwę – świetnie sprawdzi się także jako np. dodatek do naleśników 🙂

Wyłóż kremem babeczki i udekoruj orzechami włoskimi. Całość ostaw do lodówki na kilka godzin i poczekaj aż zastygnie. Następnie ostrożnie je wyciągnij – są gotowe do podania. Jak widzisz przepis na te wegańskie ciasteczka jest bardzo prosty i głównie opiera się na surowych produktach. Takie babeczki są bardzo sycące i dostarczają mega dawki odżywczych składników. Smacznego!